Tweede verblijf

Ben je in het bezit van een woning in Willebroek? Indien deze woning gebruikt wordt als tweede verblijf, dan is een melding bij de gemeente verplicht. Verhuur je een woning, die door de huurder gebruikt wordt als tweede verblijf, dan raden we de huurder aan dit te melden.

Vóór 30 april van elk jaar moet je het tweede verblijf met een formulier aanmelden, terug te vinden op onze website. De jaarlijkse gemeentebelasting bedraagt 625,00 euro.

Deze aanmelding is onder meer belangrijk voor de veiligheid. Bij een ongeval of schade weten de hulpdiensten wie er mogelijk in de woning verblijft.

Wat met het afval?

Gebruikers van een tweede verblijf kunnen na aankoop van een kaart (€10) toegang krijgen tot het recylagepark. Een bezoek kost €5. Het DIFTAR-tarief is hetzelfde.

Wat als de woning niet meer wordt gebruikt?

Als de woning niet bewoond en niet meer gebruikt wordt, kan deze onderzocht worden voor leegstand. Je krijgt in dat geval een aangetekende akte van de gemeente.

Na het eerste jaar op het register is een belasting verschuldigd van 3.750 euro. Je kan een vrijstelling aanvragen als je het pand net hebt gekocht, als je het renoveert en voldoet aan de voorwaarden of als je een pop-up zaak in het pand toelaat.

Meer info:

wonen@willebroek.be
www.ivarem.be