Lokaal Dienstencentrum De Wilg blaast 15 kaarsjes uit

Het is feest in het Lokaal Dienstencentrum De Wilg, want het Willebroeks dienstencentrum blaast dit weekend vijftien kaarsjes uit. Dat vieren ze op 1 april met optredens én taart!

Omwille van de coronaperiode werd gekozen om geen uitbundig verjaardagsfeest te organiseren. Toch wilden de medewerkers van Lokaal Dienstencentrum De Wilg deze dag ook niet onopgemerkt laten passeren. Tijdens een gezellig verjaardagsfeest zal muziek en comedy centraal staan dankzij de animatieband ‘Bal Populair’. Bezoekers kunnen smullen van een lekkere verjaardagstaart.

Eerste steen

De Wilg blikt terug op vijftien jaar dienstverlening. Op 18 maart 2006 werd de eerste steen gelegd. Een jaar later, op 23 maart 2007, opende De Wilg officieel. De buurtbewoners van Wilgenhof kregen als ware proefpersonen de belangrijke taak om de warme maaltijden uit te testen tijdens een testweek. Twee weken later, op 2 april 2007, opende De Wilg voor het grote publiek.

Een schot in de roos! Er was duidelijk nood aan een ontmoetingsplaats waar senioren elkaar konden ontmoeten en maaltijden nuttigen aan democratische prijzen. De Wilg kan intussen rekenen op een dertigtal vaste vrijwilligers die de werking mee ondersteunen. Verschillende van die vrijwilligers zijn er al van bij het prille begin bij!

Voor iedereen

Oorspronkelijk was de dienst Thuiszorg mee ondergebracht in het gebouw. Na enkele jaren bleek dat al gauw te klein geworden. De thuiszorgdienst nam haar intrek in enkele woningen van woonwijk Wilgenhof. Daardoor kwam er meer ruimte vrij voor een schoonheidssalon, maar ook voor een uitgebreider activiteitenaanbod, vergaderruimte voor interne diensten en externe verenigingen …

Het dienstencentrum biedt een ruime waaier aan dienstverlening en activiteiten en is er voor iedereen. Ze bereiken voornamelijk senioren, maar ook mantelzorgers en kwetsbare personen. Er komen ook meer en meer jongere mensen langs. Niet alleen Willebroekenaren zijn trouwens welkom, maar ook mensen buiten Willebroek. Om vlot in De Wilg te geraken, kan je steeds beroep doen op de Handicar van de gemeente Willebroek.

Outreachend

Doorheen de jaren trok De Wilg steeds meer naar de mensen toe. Denk maar aan de aanwezigheid op Buurt aan de Beurt en Bel-Air Woods, maar ook de medewerking aan het Dementieatelier en het project 'zorgzame buurten' dat binnenkort wordt uitgevoerd. Meer en meer werken ze daarbij samen met verenigingen en organiseren ze gezamenlijke activiteiten.

Drempelbezoekjes

Tijdens de coronapandemie moest De Wilg meermaals de deuren sluiten. Om die sombere periode te overbruggen, organiseerden de medewerkers buitenactiviteiten zoals een zang- of turnuurtje in woonwijk Wilgenhof en engageerden zij zich voor het callcenter van het vaccinatiecentrum. Er werden kerstkaarten verdeeld en drempelbezoekjes gebracht aan alleenstaande 70-plussers in Willebroek.