Vrachtwagensluizen

De gemeente Willebroek wil al het overbodige vrachtvervoer uit haar centrum  en dorpskernen bannen. Met een geautomatiseerd camerasysteem kunnen vrachtwagens die niet thuishoren in de woon- kernen, worden herkend en beboet.

Deze ‘vrachtwagensluizen’ bevinden zich op strategische plaatsen in de gemeente: aan de Vredesbrug in het centrum van Willebroek, in de Baeckelmansstraat in Tisselt en in Heindonk. Vrachtwagens moeten dus routes volgen via wegen die beter uitgerust zijn om zwaar vervoer te verwerken en industrieterreinen te bereiken.

Met de invoering van deze vrachtwagen- sluizen, wil de gemeente de overlast beperken, de verkeersveiligheid verhogen en het fijn stof in onze dorpskernen reduceren.

Hoe gaat dit in zijn werk?

  1. De vrachtwagensluizen zijn uitgerust met ANPR-camera’s die alle vrachtwagens registreren. Zwaar vervoer dat als doorgaand verkeer wordt beschouwd, ontvangt een proces-verbaal.
  2. Signalisatieborden aan alle invalswegen brengen de vrachtwagenchauffeurs op de hoogte van deze nieuwe situatie.
  3. Bedrijven die in Willebroek gevestigd zijn en gebruik maken van zware transportmiddelen, zullen via de adviesroutes ontsloten worden. Enkel wanneer dit geen oplossing biedt, kan een kentekennummer voor één bepaalde zone op een whitelist worden opgenomen.
  4. Vrachtwagens die in een zone van een vrachtwagensluis moeten leveren (zone Vredesbrug, zone Cardijnwijk-Kotterlaan of zone Heindonk) worden niet beboet. Enkel doorgaand verkeer wordt geweerd.
  5. De dorpskernen blijven steeds toegankelijk voor de hulpdiensten, het openbaar vervoer, landbouwvoertuigen en vuilniswagens.