Duurzaam (ver)bouwen en wonen

Kiezen voor duurzaam wonen en bouwen betekent zoveel mogelijk rekening houden met mens en milieu. Wie duurzaam bouwt, streeft naar een zuinig  energie- en watergebruik. Duurzaam bouwen is ook rekening houden met de toegankelijkheid van de woning en de aanpasbaarheid ervan in de tijd. Bij voorkeur kies je voor duurzame en gezonde bouwmaterialen. Dit hoeft zeker geen handenvol geld te kosten. Het begint met de keuze van je woonplaats en een goed ontwerp.

Meer info over duurzaam (ver)bouwen vind je hier.

Meer info over acties, zoals een thermoscan en verwarmingscoaches, vind je hier.

Isoleren

Wist je dat het grootste deel van de warmte in je huis ontsnapt via dak, ramen, muren, vloeren en kieren? Grondig (na-)isoleren is de boodschap. Dat kan door een zo volledig mogelijke en ononderbroken ‘mantel’ om je woning. Een goede isolatie heeft drie belangrijke voordelen:

  • aanzienlijke daling van je energiefactuur
  • groter comfortgevoel in huis
  • geringere CO2-uitstoot

Voor veel isolatiemaatregelen kun je trouwens premies krijgen. Ook goed om te weten: een goede isolatie houdt de warmte binnen op koude dagen én de hitte buiten op warme dagen.

Meer info vind je hier.

Mijn warm huis

Hoe energiezuinig is je woning? Wat kan beter? Hoeveel kan een renovatie kosten? En hoeveel bespaar je ermee? Zijn er premies waarvoor je renovatie in aanmerking komt? Via 'Mijn Warm Huis' krijg je antwoord op al deze vragen, op maat van jouw woning. Bekijk je mogelijkheden, download het stappenplan en bereken je winst. Je ontdekt het via de digitale tool 'Mijn Warm Huis'.

De online tool wil inwoners helpen bij het energiezuinig maken van hun woning. Welke ingrepen kan je uitvoeren om je energiefactuur te verlagen? Welk positief effect heeft dit op ons milieu? Aan de hand van enkele eenvoudige vragen over je huis berekent ‘Mijn warm huis’ het potentieel van je woning. Vervolgens kan je aangeven wat je wenst te verbeteren, rekening houdend met je budget en/of woonwensen.

Op basis van de gemaakte keuzes krijg je een overzichtelijk en gepersonaliseerd stappenplan met de geschatte investeringskosten per ingreep. Ook premies waarvoor je renovatie in aanmerking komt en wat je jaarlijks kan besparen wordt weergegeven in de tool. Tot slot toont ‘Mijn warm huis’ ook aan welk positief effect een renovatie kan hebben op ons leefmilieu.