Vuilnisbakkenplan

Een gezellige gemeente is een propere gemeente. Vuilnisbakken zijn erg belangrijk in de strijd tegen zwerfvuil. Met de juiste vuilnisbak op de juiste plaats wil Willebroek de gemeente nog netter maken. Daarom heeft ze haar vuilnisbakkenplan volledig vernieuwd.

Wat is een vuilnisbakkenplan?

In het vuilnisbakkenplan herbekeken we het type, de plaatsing en het verdere onderhoud van de vuilnisbakken in Willebroek. De laatste jaren ondergaat de gemeente een evolutie. Zo is er heel wat vernieuwd op het openbaar domein en wordt er vaak op een andere manier gebruik van gemaakt.

Door het vuilnisbakkenplan te actualiseren, willen we zwerfvuil in onze gemeente tegengaan. Ook zullen de vuilnisbakken gemakkelijker kunnen worden schoongemaakt, wat de netheid van de gemeente ten goede komt.

Hoe hebben we dit aangepakt?

We trokken onze handschoenen aan en gingen de bestaande vuilnisbakken onderzoeken. Zo gingen we het aantal volle vuilnisbakken na, onderzochten we het zwerfvuil in de vuilnisbak, enzovoort. Daaruit bleek dat er een aantal locaties zijn, waar vuilnisbakken overbodig zijn. We ontdekten ook dat er enkele vuilnisbakken dringend vervangen moeten worden.

Openbare vuilnisbakken zijn er alleen voor afval dat op het openbaar domein geproduceerd wordt, bijvoorbeeld wanneer je onderweg iets consumeert. Huishoudelijk afval hoort daar dus niet in en wordt zelfs beschouwd als sluikstorten. Vuilnisbakken waarvan regelmatig misbruik wordt gemaakt, zullen dan ook worden verwijderd.

Bij het plaatsen van vuilnisbakken, stellen we volgende locaties voorop:

  • Bushaltes (geen paalhaltes)
  • Ontmoetingsplaatsen
  • Openbare gebouwen
  • Centrum
  • Speelpleinen

Vuilnisbakken en hondenpoepbuizen

Er zijn vandaag de dag verschillende vormen, soorten en maten vuilnisbakken te vinden in onze gemeente. Dat zorgt niet alleen voor een chaotisch uitzicht, maar ook voor problemen voor de reinigingsdienst. We zetten dan ook in op één kwalitatief type vuilnisbak dat we zullen plaatsen in de gemeente. Vuilnisbakken die weinig of verkeerd gebruikt worden, zullen een andere locatie krijgen. Het doel van het vernieuwde vuilnisbakkenplan is de plaatsing van één soort vuilnisbak, op doordachte en verantwoorde locaties in de gemeente, op een ergonomisch verantwoorde wijze.

Het nieuwe vuilnisbakkenplan wordt systematisch ingevoerd. Via onderstaande link zie je hoe dit er in de praktijk uitziet.