Openbare onderzoeken, beslissingen en bekendmakingen
Openbaar onderzoek binnen omgevingsvergunningaanvragen
Een openbaar onderzoek binnen omgevingsvergunningsaanvragen herken je aan de gele affiche op de plaats van de geplande werken, ter hoogte van de rooilijn.
Inzageloket (www.omgevingsloketinzage.omgeving.vlaanderen.be) – hier kan je tijdens de fases dat het dossier publiek toegankelijk moet zijn, het omgevingsvergunningsdossier digitaal raadplegen.
Een inzage van het dossier is ook mogelijk tijdens deze periode op het gemeentehuis bij de dienst Omgeving. Dit kan enkel na bevestigde afspraak, 03 866 90 50 of omgeving@willebroek.be
Ben je niet akkoord met de geplande werken of inrichting? Dan kan je een schriftelijk bezwaar indienen gedurende de periode van het openbaar onderzoek. Vermeld volgende zaken in jouw bezwaar:
- Je naam, adres, handtekening
- Het voorwerp van jouw bezwaarschrift: waartegen is het gericht?
- De feitelijke relevante gegevens (eigendomsaktes, verkregen vergunningen, planningscontext, erfdienstbaarheden, eigendomsstructuren, enz.)
- Je bezwaren. Werk deze grondig en gestructureerd uit. Tracht deze feitelijk en juridisch te onderbouwen, zo mogelijk aan de hand van wetgeving, rechtspraak, rechtsleer. Laat u hiervoor zo nodig bijstaan.
- Indien mogelijk: alternatieven, oplossingen, voorstellen,...
- Structureer het bezwaarschrift zo duidelijk mogelijk
- Formuleer je zinnen helder en precies
Dien eventuele opmerkingen of bezwaren ten laatste de laatste dag van het openbaar onderzoek aangetekend in bij het college van burgemeester en schepenen, Pastorijstraat 1, 2830 Willebroek, of afgegeven tegen ontvangstbewijs.
Overige dossiers en aanvragen
Openbaar onderzoek zwemwateren 2025
Aankondiging openbaar onderzoek zwemwateren 2025
Sinds 24 maart 2006 is de nieuwe Europese zwemwaterrichtlijn van kracht. De richtlijn is van toepassing op alle zwemwateren in vijvers, meren en rivieren waar een groot aantal mensen zwemt. Zwemmen mag er niet permanent verboden zijn. De richtlijn slaat ook op de badzones aan de kust. Ze is niet van toepassing op zwembaden.
Europa heeft met de zwemwaterrichtlijn twee doelstellingen. Enerzijds streeft zij ernaar de kwaliteit van het milieu te behouden, te beschermen en te verbeteren, anderzijds wil zij de gezondheid van de baders beschermen.
In de zwemwaterrichtlijn staat dat jaarlijks een ontwerplijst van zwemwateren moet worden voorgelegd aan het publiek met het oog op inspraak. Van 23 december 2024 tot en met 22 januari 2025 kan iedereen voorstellen doen en opmerkingen of klachten formuleren over deze lijst.
Dit kan gebeuren op volgende manieren:
- per e-mail naar info@vmm.be met vermelding van het onderwerp "inspraak zwemwater".
- per brief naar:
Inspraak zwemwater
p/a Vlaamse Milieumaatschappij
Dokter De Moorstraat 24-26
9300 Aalst
Meer informatie en de volledige ontwerplijst kunt u vinden op www.kwaliteitzwemwater.be.
In uw gemeente bevinden zich badzones die voorkomen op de ontwerplijst:
Gemeente | Oppervlaktewater (vergund als zwemzone) |
Willebroek | Hazewinkel - Sport Vlaanderen |
Het badseizoen is voorgesteld voor de periode van 1 mei 2025 tot en met 22 september 2025.
Informatie over de zwemwater(en) kan verkregen worden via info@vmm.be.
Openbaar onderzoek plan-MER voor bestemmingsneutraliteit voor hernieuwbare energie
Publieke inspraak over de kennisgeving van het plan-MER voor ‘bestemmingsneutraliteit voor hernieuwbare energie
Het Departement Omgeving heeft beslist om een plan-MER te laten opstellen met het oog op de invoering van nieuwe regelgeving rond ‘bestemmingsneutraliteit voor hernieuwbare energie’. Die bestemmingsneutraliteit betekent dat de ruimtelijke bestemming van een gebied op zich geen weigeringsgrond vormt voor de inplanting van installaties voor hernieuwbare energie.
Om de mogelijke effecten van die nieuwe regelgeving op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, wordt een procedure voor een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) opgestart. Een eerste stap daarin is de publicatie van een kennisgevingsnota. In die nota vindt u onder meer een beschrijving van het plan (nl. de nieuwe regelgeving) en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dat plan in het plan-MER beschreven en bestudeerd zullen
worden.
U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure m.b.t. deze kennisgevingsnota.
Van 11 februari 2025 tot en met 11 april 2025 kunt u de kennisgevingsnota inkijken en opmerkingen geven. U kunt de milieueffecten aangeven die volgens u onderzocht moeten worden en de manier waarop dat het best kan gebeuren.
Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor alternatieven. De kennisgevingsnota kunt u downloaden op
omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage en omgeving.vlaanderen.be/bestemmingsneutraliteit, en inkijken in elk gemeentehuis/stadhuis, en bij het Departement Omgeving, Team Omgevingseffecten in Brussel (na afspraak).
Tot en met 11 april 2025 kunt u uw opmerkingen bezorgen via het digitaal inspraakformulier dat u vindt via omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of via een mail naar mer@vlaanderen.be. U kunt uw reactie ook ter plekke afgeven aan het Team Omgevingseffecten in Brussel (na afspraak) of ze met de post versturen naar onderstaand adres.
Voor meer informatie over milieueffectrapportage kunt u surfen naar omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage of bellen naar het gratis nummer 1700.
Departement Omgeving Team Omgevingseffecten - Milieueffectrapportage Plan-MER bestemmingsneutraliteit hernieuwbare energie (PL0321)
Koning Albert II-laan 15, bus 551 - 1210 Brussel (postadres)
mer@vlaanderen.be
Openbaar onderzoek in het kader van de voorbereiding van de stroomgebiedbeheerplannen
Bekendmaking (gepubliceerd op dinsdag 18 februari 2025)
Van 18 februari 2025 tot en met 17 augustus 2025 organiseert de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) een openbaar onderzoek over twee voorbereidende documenten voor de stroomgebiedbeheerplannen 2028-2033:
- Het tijdschema en werkprogramma geeft informatie over de voorbereiding van de stroomgebiedbeheerplannen en de mogelijkheden tot inspraak.
- Het overzicht van de belangrijke waterbeheerkwesties vermeldt de grote thema’s die de verbetering van het grond- en oppervlaktewater en de vermindering van de overstromings- en droogterisico’s bemoeilijken.
Ten laatste op 22 december 2027 zal de Vlaamse Regering de stroomgebiedbeheerplannen 2028-2033 voor Schelde en Maas vaststellen. Deze plannen worden elke zes jaar opgemaakt en bevatten doelen, maatregelen en acties om de toestand van het grond- en oppervlaktewater te verbeteren en bescherming te bieden tegen overstromingen en droogte.
De plannen worden opgesteld in uitvoering van twee Europese richtlijnen: de kaderrichtlijn Water en de Overstromingsrichtlijn, beide omgezet in Vlaamse wetgeving via het decreet betreffende het integraal waterbeleid.
Als bevoegde autoriteit is de CIW verantwoordelijk voor de voorbereiding van de stroomgebiedbeheerplannen en voor de organisatie van het openbaar onderzoek erover.
Terinzagelegging van de documenten
Het decreet Integraal Waterbeleid bepaalt dat het tijdschema en werkprogramma en het overzicht van de belangrijke waterbeheerkwesties tijdens een openbaar onderzoek voor zes maanden ter inzage worden gelegd bij de gemeenten. De terinzagelegging verloopt volledig digitaal via de website www.integraalwaterbeleid.be/openbaar-onderzoek.
Als gemeente kunt u aan uw inzageplicht voldoen door uw burgers te verwijzen naar de documenten op de website www.integraalwaterbeleid.be/openbaar-onderzoek en door een openbare computer ter beschikking te stellen van burgers die zelf geen toegang hebben tot het internet. Dat kan in het gemeentehuis, de bibliotheek, het sociaal huis, …
Indiening en registratie van opmerkingen en bezwaren
Van 18 februari 2025 tot en met 17 augustus 2025 kan iedereen schriftelijk opmerkingen indienen bij het college van burgemeester en schepenen. Opmerkingen kunnen ook rechtstreeks en bij voorkeur digitaal aan de CIW bezorgd worden via het inspraakformulier op de website www.integraalwaterbeleid.be/openbaar-onderzoek. Deze manier van werken maakt de behandeling van de opmerkingen eenvoudiger en wordt dan ook ten zeerste aanbevolen.
Voor de registratie van de schriftelijk ontvangen opmerkingen wordt aangeraden telkens een proces-verbaal op te stellen, zodat elke opmerking formeel geregistreerd is. Deze opmerkingen moeten ten laatste op de tiende werkdag na het openbaar onderzoek, dit is op 29 augustus 2025, aan de CIW bezorgd worden op onderstaand adres of via secretariaat_ciw@vmm.be.
Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid
Dokter De Moorstraat 24-26
9300 AALST
Openbaar onderzoek Vlaamse ontwerp-mestactieprogramma (MAP 7) en het ontwerp plan-MER
Om het oppervlakte- en grondwater te beschermen tegen nutriëntenverliezen, bereidt de Vlaamse overheid het zevende mestactieplan (MAP 7) voor. Dit plan wordt opgesteld in overeenstemming met de Nitraatrichtlijn en heeft tot doel de nutriëntenverliezen uit de land- en tuinbouwsector te verminderen. Op deze manier wil Vlaanderen de waterkwaliteit verbeteren en deze in lijn brengen met de Europese doelstellingen, vastgelegd in de Nitraatrichtlijn, de Kaderrichtlijn Water en de Drinkwaterrichtlijn. Dit alles gebeurt binnen de gestelde termijnen en bepalingen van deze richtlijnen, en voor zover landbouw daar verantwoordelijk voor is.
Het ontwerp mestactieprogramma omvat maatregelen om de verontreiniging van oppervlakte- en grondwater door nitraten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging te voorkomen. Daarbij werd ook een ontwerp plan-milieueffectrapport (plan-MER) opgemaakt dat de effecten op het leefmilieu onderzoekt.
U kunt het ontwerp MAP 7 en het bijhorende ontwerp plan-MER raadplegen vanaf 18 maart 2025:
- via de website van VLM: www.vlm.be
- via de website van het Team Omgevingseffecten: www.mervlaanderen.be
- bij de gemeentelijke dienst Omgeving (na afspraak op omgeving@willebroek.be of 03 866 90 50)
Van 18 maart 2025 tot en met 16 mei 2025 kunt u uw opmerkingen indienen:
- bij voorkeur via het digitaal inspraakformulier op de website van de VLM (www.vlm.be)
- bij het college van burgemeester en schepenen
- per brief: vermeld minstens uw naam en adres en stuur de brief naar Gemeente Willebroek, Dienst Omgeving, Pastorijstraat 1, 2830 Willebroek.
- per e-mail: vermeld minstens uw naam en adres en mail uw opmerkingen naar omgeving@willebroek.be
De opmerkingen uit het openbaar onderzoek worden mee in overweging genomen bij de vaststelling van het definitieve MAP 7 en het plan-MER.
Publieke bekendmaking Beleidsplan ruimte en mobiliteit
Infomoment conceptnota beleidsplan Ruimte en Mobiliteit
Kom naar het infomoment conceptnota beleidsplan Ruimte en Mobiliteit op donderdag 3 juli 2025 in de Gemeentelijke Schouwburg om 19.00 uur.
Adres: Pastorijstraat 8, 2830 Willebroek (ingang via parking politie)
Vrije inloop, geen inschrijving nodig
Publicaties
Conceptnota Beleidsplan ruimte en mobiliteit.pdf
Analysenota groenblauw Willebroek.pdf
Analysedocument Willebroek werkt.pdf
Analysenota Willebroek beweegt.pdf
Analysedocument Willebroek leeft.pdf
Kennisgeving plan-MER voor het Beleidsplan Ruimte en Mobiliteit
Publieke inspraak over het plan-MER voor het Beleidsplan Ruimte en Mobiliteit van de gemeente Willebroek – PL0325
De gemeente Willebroek maakt voor haar grondgebied een Beleidsplan Ruimte en mobiliteit op waarin ze haar visie op het gebruik van de ruimte in de gemeente geeft. Op dit moment is nog niet geweten hoe het uiteindelijke beleidsplan er zal uitzien.
Er bestaat wel reeds een conceptnota van het beleidsplan ruimte en mobiliteit. Die conceptnota vormt de eerste stap in het planningsproces om na te denken hoe Willebroek er in de toekomst zou kunnen uitzien. Het geeft de ambities weer voor het toekomstig ruimtelijk beleid, bespreekt een aantal ruimtelijke strategieën om dit wensbeeld te bereiken en identificeert een aantal globale uitdagingen met lokale impact. Deze conceptnota maakt reeds een discussie op hoofdlijnen mogelijk.
Om de mogelijke effecten van dit beleidsplan op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, is een procedure voor een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) opgestart. Een eerste stap daarin is de terinzagelegging van de volledig verklaarde kennisgeving van de plan-MER. In die kennisgeving vindt u onder meer een beschrijving van het beleidsplan ruimte en mobiliteit en een voorstel van de milieuthema’s waarvoor de effecten van het plan in het MER zullen bestudeerd worden.
Vanuit uw kennis van de omgeving kunt u de milieueffecten aangeven die volgens u extra onderzocht moeten worden en ook de manier waarop dat het best kan gebeuren. Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor mogelijke alternatieven of voor specifieke aandachtsgebieden. U wordt daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure.
De volledig verklaarde kennisgeving kan van 30 juni 2025 tot en met 29 juli 2025 tegelijkertijd via de volgende kanalen geraadpleegd worden:
via de website www.omgevingvlaanderen.be (Lopende openbare onderzoeken en publieke consultaties)
via de website van de gemeente www.willebroek.be/nl/bekendmaking
via de projectwebsite van het beleidsplan: www.willebroekwilwat.be/opmaak-beleidsplan-ruimte-en-mobiliteit
op het gemeentehuis van Willebroek (Pastorijstraat 1 – dienst omgeving)
Reageren op de kennisgeving
Eventuele reacties kunnen tot uiterlijk 29 juli 2025 worden bezorgd aan het Team Omgevingseffecten. Dit kan bij voorkeur via e-mail aan mer@vlaanderen.be of via het digitaal inspraakformulier op het webadres https://omgeving.vlaanderen.be/omgevingsvergunning/milieueffectrapportage.
Het dossiernummer is PL0325.
U kan uw reactie ook ter plekke afgeven aan het Team Omgevingseffecten, Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 88 1000 Brussel, of ze met de post versturen naar volgend adres:
Departement Omgeving
Team Omgevingseffecten
Plan-MER Beleidsplan Ruimte en Mobiliteit Willebroek (PL0325)
Koning Albert II-laan 20 bus 8
1000 BRUSSEL
mailto:mer@vlaanderen.be