Praatcafé dementie Klein-Brabant Vaartland digitaliseert Routeplanner Dementie

In 2016 lanceerde de werkgroep ‘praatcafé dementie Klein-Brabant Vaartland’ voor het eerst een routeplanner dementie. De brochure groeide ondertussen uit tot een wegwijzer voor mantelzorgers die zorgen voor personen met dementie. Vijf jaar later krijgt de brochure een update. En voortaan is de informatie ook digitaal te raadplegen met handige rechtstreekse, klikbare links naar verschillende organisaties en hulpverleners. Benieuwd naar de nieuwe, digitale versie? Kom dan zeker naar het praatcafé dementie op dinsdag 21 september 2021 in Bornem.

Informatie voor verschillende fasen in dementie

Dementie ontstaat niet plots maar is een geleidelijk proces. Langzaam komen de omgeving en de betrokken persoon tot het besef dat ‘er iets niet pluis is’. De routeplanner onderscheidt 5 fasen in de evolutie van dementie. Doorheen deze verschillende fasen van dementie heeft de omgeving van de persoon met dementie verschillende noden. In dit traject willen we een aantal wegwijzers plaatsen die de mantelzorger kunnen helpen om zijn weg te vinden in het welzijnslandschap.

Iedere fase krijgt een korte beschrijving en een overzicht van voorzieningen en hulpverleners. Tot slot belichten we nog aantal fase-overschrijdende initiatieven. De route is anders voor elke mantelzorger en persoon met dementie. Met deze routeplanner wil de werkgroep de mantelzorger de juiste richting aanwijzen om de beste keuze te kunnen maken, om zijn unieke weg te gaan.

Routeplanner gedigitaliseerd

Na vijf jaar was de brochure toe aan een actualisering van de gegevens. Bovendien is het ondertussen wel duidelijk dat digitalisering zeker een meerwaarde heeft. Maar uiteraard blijft een gedrukte versie afhalen ook mogelijk bij eerstelijnsmedewerkers in onze eerstelijnszone (Bornem, Puurs-Sint-Amands en Willebroek).

Benieuwd naar de nieuwe, digitale routeplanner? Kom dan op dinsdag 21 september 2021 naar het praatcafé dementie. Afspraak om 14u in theaterzaal Hingene (Edmond Vleminckxstraat 73, Bornem).

De routeplanner is een samenwerking tussen de verschillende gemeenten, met ondersteuning van expertisecentrum dementie Orion ism PGN.