Maai Mei Niet! Doe jij ook mee?

Goed nieuws! In mei mag je je grasmaaier laten staan. Door een maand niet te maaien, krijgen planten en bloemen de kans om volop te bloeien en geef je o.a. bijen en vlinders een duwtje in de rug. En dat heeft een positieve impact op de biodiversiteit en het klimaat.

Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren, bomen de ruimte geven om te groeien… Het zijn oplossingen voor  problemen waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Denk maar aan aanhoudende hitte en droogte. Ook ons gras anders maaien doet veel. Het knalgroene, gemillimeterde gazon is funest voor de natuur en biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel en water verdampt sneller uit de bodem. Daardoor is het minder goed bestand tegen de steeds toenemende droogte en hitte.

Gemeente Willebroek geeft het voorbeeld

De gemeente Willebroek draagt alvast haar steentje bij aan ‘Maai Mei Niet’. De komende maand zullen verschillende terreinen (verspreid over de hele gemeente) - niet gemaaid worden. In totaal zal er zo'n 56.190 m² openbaar gras niet gemaaid worden. 

Moet ik mijn tuin dan maar laten verwilderen?

Nee hoor! Wie houdt van een strakke tuin hoeft die helemaal niet op te geven voor meer en betere natuur. Ook kleine ingrepen kunnen al veel helpen. Laat een stukje gazon wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen. Maai eens figuren in het gras: cirkels, golvende bewegingen, een hanenkam (maai alleen de kanten)… Of haal de grasmaaier slechts één keer per maand uit in plaats van elke week. In Groot-Brittannië leerde 'No Mow May' dat je op een maand tijd al tien keer meer bijen kan aantrekken. Een verbluffend resultaat! Bovendien is je gras ook beter bestand tegen de steeds toenemende droogte en hitte.


Doe ook mee aan ‘Maai Mei Niet’ en registreer je tuin op www.maaimeiniet.be