Tegeltuintje

Een tegeltuintje is een tuintje op de plaats van een straattegel. Zo'n tegeltuintje kan je aanleggen door enkele tegels tegen de gevel van je huis weg te nemen en er planten in de plaats te zetten. De aanleg en het onderhoud zijn volledig ten laste van de bewoner. Het is echter niet mogelijk om overal tegeltuintjes te maken. Voetgangers mogen niet gehinderd worden.

Meer dan een tuintje zo groot als een tegel is niet nodig om een klimplant te laten groeien. Eens geplant gaan de wortels zelf op zoek naar voedsel en water tot diep in de grond. Boven de grond zoekt de plant ondertussen steun tegen de gevel. Heuse klimplanten doen dat met hechtworteltjes of zuignapjes waarmee ze zich vastzetten op de muur, leiplanten hebben een steuntje nodig.

Zij hechten zich vast met rankjes of draaien zich om de steun heen. Planten respecteren daarbij jouw muur. Ze zijn niet in staat om in bakstenen of beton binnen te dringen, maar gaan die met hun bladeren die als dakpannen over mekaar liggen, beschermen tegen regen en wind.

Vraag jouw tegeltuintje aan

De gemeente Willebroek leent je graag een stukje voetpad om tegen uw gevel een klimplant te laten groeien, mits er voldaan wordt aan enkele criteria. Er wordt toegestaan om een tegel uit het voetpad te halen en de fundering te vervangen door goede plantaarde.

Alle richtlijnen vind je in het reglement, dat je hieronder kan downloaden. Je vindt er ook tips over welke planten je best gebruikt in een tegeltuintje.

Gebruik het digitale aanvraagformulier of download de papieren versie en bezorg het ingevuld aan de dienst Openbare Werken en Mobiliteit om jouw tegeltuintje aan te vragen.