Administratie

Sportclub opstarten

Wil je een sportclub opstarten en kan je hierbij een beetje ondersteuning gebruiken? Kijk dan zeker even bij Sport Vlaanderen. Zij geven tal van tips mee. Ze staan stil bij het juridische statuut van je club, de voordelen van het aansluiten bij de Sportfederatie en informatie rond sportverzekeringen.

Ben je er nog niet uit? Bekijk zeker ook de site van Jeugdlokalen. Wil je een jeugdvereniging opstarten en kan je hierbij een beetje ondersteuning gebruiken? Kijk dan zeker even bij Jeugdlokalen. Ook een cultuurvereniging opstarten verloopt op dezelfde manier. Bij de Federatie kunnen sociaal-culturele organisaties steeds terecht voor ondersteuning en inspiratie.

Vzw of feitelijke vereniging

Kies je voor het statuut van een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) of net voor een feitelijke vereniging (fv) voor de vereniging die je wilt opstarten? Dat is een belangrijke vraag.

Bekijk hier een schematische vergelijking van de twee mogelijkheden naast elkaar. Denk je eraan een vereniging op te stellen met een vzw-statuut? Dan sta je voor een berg papierwerk en belangrijke keuzes. Scwitch kan je daarbij helpen! Deze site leidt je door moeilijke keuzes, geeft je sjablonen en ook tal van tips. Procura helpt je verder met informatie over subsidies, omgaan met geld, belastingen, sociale wetten, personeel, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van bestuurders.

Erkenning

Neem contact op met ons, dan sturen we je de nodige papieren door.

Subsidies

Klik hier

Extra inkomsten

Elke vereniging zoekt manieren om geld in het laatje te krijgen. Hier kan je een paar richtlijnen terug vinden die je in het achterhoofd moet houden.