Geocaching #daswillebroek | Watertoren De Naeyer

Een belangrijk en beeldbepalend element op een nieuwe site

“Van wat ooit fabrieksomgeving was blijft vandaag een historische site over die omgevormd wordt tot een aangename woonomgeving voor 350 gezinnen. Dit met respect voor historische gebouwen en voldoende mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Een plaats om te wonen, te werken, te vertoeven en genieten.”

Voor wie al eens een wandeling langs ‘het Kanaal’ maakt, zijn de restanten van de papierfabriek De Naeyer niet ongekend. Je kan er haast niet naast kijken. De watertoren die dateert uit 1903 (een cilindrische kuip opgebouwd uit geklonken ijzeren platen met een kegelvormige bodem) springt meteen in het oog en is een mooie herinnering aan de rijke geschiedenis van Willebroek. In 1995 werd de watertoren als monument beschermd.

Het was Louis De Naeyer die op 3 december 1860 toestemming vroeg aan het gemeentebestuur om een papierfabriek te bouwen. 15 jaar later produceerde zijn papierfabriek dagelijks ongeveer 40 ton aan papierdeeg. Met de realisatie van deze onderneming stond Louis De Naeyer aan de basis van de industrialisatie van Willebroek.

Louis De Naeyer, geboren ondernemer en leidinggevende, legde op 5 maart 1885 de eed af als burgemeester van Willebroek. Dit bleef hij tot zijn dood op 16 februari 1902. Hij stichtte dag- en avondscholen en liet naast deze fabrieksomgeving ook een bakkerij, een bibliotheek, een economaat, een crèche en woningen bouwen voor zijn arbeiders.

Ook zijn vrouw Alida Peeters (1843-1923), dochter van gemeentesecretaris en notaris Eduard Peeters, speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Willebroek. Het was door haar toedoen dat de kinderkribbe  werd opgericht. Daarnaast zorgde ze voor de inrichting van het godsgasthuis Louis de Naeyer (hospitaal en moederhuis). En na de dood van haar man, nam ze het bestuur van de lokale fabrieken en bijhuizen in handen en zetelde ze in de raad van beheer. Dit deed ze tot aan haar dood.

In het kader van het project “meer vrouw op straat” werd in Willebroek op 8 maart de eerste vrouwelijke straatnaam ingehuldigd, namelijk het Alida Peetersplein.

Watertoren De Naeyer