Geocaching #daswillebroek | Sherman Firefly Tank

Een verrassende bevrijding

“Van hevige gevechten bij de Kempense kanalen of de slag om de haven van Antwerpen tot de slachtoffers van een grootscheepse bommencampagne. De bevrijding van onze provincie is een roerige tijd vol spanning en emoties”

Het was in de ochtend van maandag 4 september 1944 dat Robert Vekemans, genieofficier en ingenieur, vernam dat de Duitsers net voor Boom twee bruggen zwaar bewaakten en klaar waren voor de aanval van de Engelse troepen. Wat de Duitsers toen niet wisten was dat Robert Vekemans de Britse geallieerden, die zich onder leiding van Kolonel Silvertop en Major Dunlop met drie Shermantanks en een verkenningsvoertuig verplaatsten, kon overtuigen om van de geplande route via de boulevardbrug af te wijken. Hij leidde de pantserdivisie door het centrum van onze gemeente, langs de Willebroekse vaart, om via de onbewaakte Wwe van Enschodtbrug over de Rupel naar Antwerpen te rijden en zo de Duitse troepen hun val te ontkomen. De Duitsers werden hierdoor volkomen verrast en Willebroek, Klein-Willebroek en Boom werden in een oogwenk bevrijd.

De Shermantank, een Britse tank uit de tweede wereldoorlog, die hier als monument zijn plaats kent, staat symbool voor dit historische moment. Jaarlijks wordt op deze plaats een plechtigheid gehouden.  Sinds 1989 wordt de Robert Vekemans Bevrijdingsroute gereden (van het Fort van Breendonk tot in Antwerpen). Dit ter herinnering aan de gebeurtenissen en opgedragen aan de heroïsche daad van Robert Vekemans en zijn medestanders.

Sherman Firefly Tank