Geocaching #daswillebroek | Kasteel de Bocht

Een stukje verleden

“Het kasteel de Bocht -gelegen in een bocht van de Rupel met een prachtig en wijds uitzicht over de rivier- kent een rijk verleden.”

Op deze locatie stonden in de 16e eeuw  twee omwalde hoeves. De ene bekend als ‘de omwalde hoeve De Bocht’, de ander een bouwwerk die bekend stond als het ‘Steendere’ (een oude stenen vesting –een middel ter bescherming tegen vijandelijke invallen- die zou dateren uit de Romeinse Tijd). De omwalde hoeve De Bocht bleef bestaan als speel- of lusthuis en jachtpaviljoen van de graven van Hoorn. Eind 18e eeuw komt het domein in handen van de familie De Meester – De Betzenbroek en bouwden er in 1812 een classicistisch kasteeltje, beter bekend als het huidige Kasteel de Bocht. Jan Frans De Meester, die van 1818 tot aan zijn dood in 1881 burgemeester was van Heindonk, liet boven op het kasteel een neogotische toren, met een gewicht van 3 ton, plaatsen.

In 1941 kocht Clement De Rooster, die later veroordeeld werd voor economische collaboratie (samenwerking) met de Duitse bezetters, het kasteel om het te verbouwen en te voorzien van een inkom met een statig portiek met zuilen. Na de oorlog werden al zijn eigendommen, dus ook dit kasteeltje in beslag genomen. Het kasteel stond jaren leeg en kwam daardoor in verval. In 1994 werd het kasteeltje openbaar verkocht.

Het bijhorende domein werd in de jaren ‘70 van de vorige eeuw gebruikt als zandwinningsgebied voor de aanleg van de E19 en voor het dempen van een aantal verlaten kleigroeven in de Rupelstreek. Zo ontstonden de recreatievijver de Bocht en de watersportbaan Hazewinkel.

Ondertussen werd het opnieuw gerestaureerd door de huidige eigenaar. Door de slechte toestand van het neogotische torentje was het 10 jaar lang niet te zien. Sinds 2009 pronkt de toren weer boven op het kasteel.

Kasteel De Bocht