Geocaching #daswillebroek | Kapel Onze-Lieve-Vrouw van 14 Bunders

Waar mirakels plaatsvinden

In het Blaasveldbroek, ook wel ‘het Broek’ genoemd, valt heel wat te beleven. Het is niet enkel een trekpleister voor wandelaars, joggers, fietsers of natuurliefhebbers, maar ook een plaats waar bedevaarders naartoe trekken.

Wie al eens het natuurdomein, van 160 hectare, langs de ingang aan de Broekstraat betreedt zal ongetwijfeld het pittoresk kapelletje, ‘Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van 14 bunders’, hebben zien staan.

In 1636 vond Michaël van Breedam, zoon van Geraert Van Breedam (eigenaar van het domein der Veertienbunders), een Mariabeeldje in de vijver. Het beeldje werd ter verering in de mooiste eikenboom opgehangen. Het was pas jaren later, in 1760 tijdens een strenge winter, dat de ‘echte’ verering ontstond. Toen bleek dat het water in de vijver, exact op de plaats waar het Mariabeeldje werd gevonden, op miraculeuze wijze niet bevroor. Tot op de dag van vandaag wordt nog steeds beweerd dat zelfs tijdens de strengste winters ‘het putje’ langs de vijver niet bevriest.

Ter ere van dit mirakel werd een houten kapel gebouwd waar bedevaarders terecht konden om boete te doen. Dit deden ze door zich op hun knieën rond te kapel voort te bewegen.  Vandaag de dag (sinds 1860) staat er geen houten, maar stenen kapel, waar je terecht kan om een kaarsje te branden of voor een gebed. Deze kapel werd oorspronkelijk gebouwd met de stenen die de bedevaarders als offergift schonken voor de bouw van de nieuwe kapel.

Hoe de kapel aan zijn naam komt is niet geheel duidelijk. Enerzijds beweren sommigen dat het een bengel/bandiet (in die tijd ook wel binder genoemd) was die het beeldje in de vijver wierp. Anderzijds geloven anderen dat het beeld er wel op miraculeuze wijze verscheen en dat de kapel zijn naam dankt aan de ‘14 bunders’ (een bunder, een oude eenheid van grondoppervlakte), met andere woorden: het domein van Van Breedam.

14-bunders