Geocaching #daswillebroek | Finally Home

Een nieuw hart voor Heindonk

“Het creëren, optimaliseren en opfrissen van het bestaand openbaar domein tot een volwaardig dorpsplein/centrum waar plaats is voor kunst. Met als doel: het versterken van de (lokale) identiteit, het integreren van de cultuurhistorische gebouwen en waar de veiligheid van voetgangers en fietsers prioriteit krijgt. Dit om ontmoeting en het lokale verenigingsleven (dorpsfeesten, kermissen, optredens,…) te stimuleren, het versterken van de toeristische en recreatieve infrastructuur en een extra stimulans voor de lokale economie te creëren.”

Het dorpsplein kan je ook als ‘het centrum’ van de deelgemeente Heindonk beschouwen. Het is de plaats waar je elkaar, al dan niet tijdens georganiseerde evenementen, kan ontmoeten en waar de buurtbewoners zich welkom of ‘thuis voelen’.

De gebouwen (het oud gemeentehuis, de voormalige pastorij, de kerk en het herenhuis), die het dorpsplein een gevoel van sacraliteit geven, hebben een cultuurhistorische waarde en zijn beschermd als ‘dorpszicht’. Het oud gemeentehuis was oorspronkelijk de kapel van het Augustinessenklooster Vredendaal. In 1856 werd het verbouwd tot gemeentehuis, gemeenteschool en onderwijzerswoning. Later werd de gelijkgrondse verdieping in gebruik genomen door verenigingen. Vandaag de dag is enkel het kunstintegratieproject ‘Finally Home’, centraal op het vernieuwde plein, de enige overblijvende ‘ontmoetingsplaats’.

Het waren net die historische gebouwen die de kunstenaar Roel Vandebeek inspireerde. Samen met een groep inwoners van Heindonk ontwierp hij, met respect voor de sfeer van de omgeving, deze kapel. Het is een groot, krachtig en transparant beeld,  een stilistische megafoon of spreekbuis. Vooraan bescheiden en ‘sacraal’, achteraan uitlopend tot een forum. Het kan tevens dienst doen als ‘beschutting of onderkomen’ voor bijvoorbeeld muzikanten. Tijdens optredens kijkt het publiek dan in de richting van de historische omkadering. Finally Home reikt op die manier de hand naar de omgeving.

Finally Home