Geocaching #daswillebroek | Biodiversiteitstoren

Een autonoom ecosysteem

“Het wijkcomposteerpark op een artistieke manier vorm geven, waarbij uitstraling en functionaliteit hand in hand gaan en waar naast sensibilisatie voor composteren en kringlooptuinieren ook mogelijkheden worden gecreëerd tot ontmoeten. Deze uitgangspunten leidden tot de realisatie van de biodiversiteitstoren”

In het composteerpark komt zowel jong als oud. Iedereen die afval heeft om te composteren kan er terecht. De compostmeesters verwerken niet enkel groente-, fruit- en tuinafval tot compost, ze houden het park open, ze organiseren demosessies, slaan graag een babbeltje, gaan samen op stap (op zoek naar inspiratie) en zijn ook creatief en vindingrijk. Zo ontwierpen ze hun compostzeef en bouwden ze een wriemeltoren.

Het is die wriemeltoren, die kunstenaar Angelo Vermeulen inspireerde tot het ontwerp van de biodiversiteitstoren. Samen met architect Kris Mys en de compostmeesters ging hij aan de slag, met als resultaat een indrukwekkende, monumentale en levende toren. De biodiversiteitstoren is een levend ‘sculptuur’ die zichzelf in stand kan houden door de combinatie van natuurelementen zoals; wind, water en zon. De toren is opgevuld met wriemeltoren-materialen en planten. Er staan bovenaan waterreservoirs  om regenwater op te vangen en de planten te voorzien van water doorheen het hele jaar. Onderaan zie je 6 composteerbakken die de compostcyclus (weekstadia) weergeven. De buizen zorgen ervoor dat de warmte van het compost (rood) en het water uit de reservoirs (blauw) verspreid worden over de hele toren. Al deze elementen zorgen voor een microklimaat waardoor de insecten die zich in het compost en in de toren bevinden, makkelijk kunnen overwinteren. 

Het is een sociaal en educatief project dat mensen doet nadenken en bewust wilt maken rond thema’s als diversiteit, levenscycli en zorg voor planten, natuur én afval.

“Een symbool voor het leven, de diversiteit en de warmte binnen een zeer multiculturele context.”

De biodiversiteitstoren is het tweede kunstwerk van het WILLEBROE project dat gerealiseerd werd. Met het WILLEBROE project, waar bewust de K van Kunst is weggelaten, heeft de gemeente Willebroek haar burgers aan het werk gezet. In samenspraak met haar bevolking werden 5 locaties uitgekozen waar een kunstwerk op maat van iedere plek zou komen. 

Biodiversiteitstoren