Zondag 12 september: Open Monumentendag

Open Monumentendag is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Dit jaar vindt Open Monumentendag plaats op zondag 12 september 2021. Ook Willebroek doet mee en zet haar erfgoed in de kijker.

Ontdek Willebroek langsheen de 150-jarige spoorlijn

Ooit was de spoorlijn Mechelen-Sint-Niklaas een onderdeel van een internationale spoorlijn die Mechelen met Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen verbond. Deze private MT-lijn was ooit mee in handen van een Willebroekse dokter-burgemeester. Op Open Monumentendag zetten we het verhaal van de spoorlijn in de kijker en lanceerden we een wandeling langsheen de 150-jarige spoorlijn.

Bewonder de nostalgische nutskasten

Naar aanleiding van deze Open Monumentendag brachten we beelden en verhalen uit het verleden weer tot leven. We bestickerden negen nutskasten, verspreid in de gemeente. Verdwenen gebouwen, veranderde landschappen, het verenigingsleven en oude ambachten zorgen voor nostalgie in het straatbeeld.

Samen met IGEMO, erfgoedcel Rivier&Land en de heemkundige kring Vaertlinck gingen we op zoek naar foto’s met een verhaal. Deze foto’s op de nutskasten kregen ook een QR-code, waar je op de locatie het verhaal achter de specifieke foto kan beluisteren.