Willebroek voert verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen in

Vanaf 1 januari 2021 start de gemeente Willebroek met de invoering van een verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen. Op die manier streeft de gemeente naar een private huurmarkt met meer kwalitatieve, energiezuinige woningen met een hoger wooncomfort.

Voor elke woning die verhuurd wordt, moet de verhuurder binnenkort een conformiteitsattest kunnen voorleggen. Dit attest garandeert dat de huurwoning voldoet aan de minimale normen van veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit.

Gefaseerd

Het verplicht conformiteitsattest wordt gefaseerd ingevoerd op basis van het bouwjaar van de woning. De oudste woningen komen eerst aan de beurt. In de periode tussen 2021 en 2022 worden alle huurwoningen die ouder zijn dan 45 jaar prioritair onderzocht. Tegen 2027 moeten alle Willebroekse huurwoningen over een conformiteitattest beschikken.

Tien jaar geldig

Het conformiteitsattest is tien jaar geldig. Wanneer de woning niet voldoet aan bepaalde voorwaarden, kan de geldigheidsduur worden ingekort tot vijf jaar.

Zelf verhuurder?

Zorg ervoor dat je op tijd je conformiteitsattest aanvraagt. Dat kan via het formulier op de website of bij de dienst Omgeving van de gemeente Willebroek. Een conformiteitsattest aanvragen kost 100 euro per woning. Bij overtredingen kan een belasting geheven worden van 500 euro per woning.