De nieuwe eID is er!

Krijg je een nieuwe eID? De kaart steekt in een nieuw jasje.

Niet alleen de buitenkant ziet er anders uit, ook de kaart zelf is vernieuwd. Zo voldoet de nieuwe eID aan de strenge internationale regels die als doel hebben identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen en je beter te beschermen tegen identiteitsfraude.

Enkele belangrijke wijzigingen:

  • De nieuwe eID bevat vingerafdrukken. Dit nieuwe element wordt toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart (geen centrale databank) en zijn beveiligd. Enkel bevoegde instanties kunnen de contactloze chip uitlezen. 
  • De foto staat aan de linkerkant in plaats van rechts.
  • Een geperforeerd beeld van de foto is terug te vinden op de achterkant van de kaart.
  • De contactchip staat op de achterkant van de kaart waardoor de kaart op een andere manier in de kaartlezer moet gestopt worden.
  • Als nationaliteit wordt niet langer “BELG” maar “BEL” vermeld, conform de ICAO-regels.
  • De kaart heeft een andere tint van kleuren.

De huidige eID-kaarten die in omloop zijn zullen worden vervangen op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of andere reden zoals niet gelijkende foto, verandering van naam … Zolang je oude identiteitskaart nog geldig is, hoef je dus geen nieuwe eID aan te vragen.

Wil je meer weten over de nieuwe eID, de beveiliging en de verschillende toepassingen? Lees er alles over op www.vernieuwde-eid.be.