Vrijwilliger in het vaccinatiecentrum: veelgestelde vragen
Wie kan zich aanmelden als vrijwilliger?
We verwelkomen graag iedereen met open armen, maar uiteraard zijn er wel enkele voorwaarden:
- Je bent minimum 18 jaar en fysiek gezond
- Je bent bereid je te laten vaccineren tegen het COVID19-virus
- Je kan je engageren om – verspreid over de komende 6 maanden – minstens 60 uur te werken in het vaccinatiecentrum.
Behoor je tot een risicogroep (+65 jaar, zwanger of een ander risicoprofiel)?
Dan kan je zeker ook meewerken als vrijwilliger, maar pas nadat je zelf gevaccineerd bent. Je kan je daarom best ook pas registreren nadat je zelf volledig gevaccineerd bent.
Werklozen en bruggepensioneerden die als vrijwilliger wensen mee te werken vragen eerst de toelating aan de lokale RVA-inspecteur.
Gepensioneerde vrijwilligers nemen op voorhand best contact op met hun uitbetalingsinstelling om hun vrijwilligerswerk te melden.
Ben je nu niet onmiddellijk beschikbaar, maar wil je in de toekomst een handje toesteken?
Het vaccinatiecentrum zal gedurende vele maanden open zijn. We kunnen dus zeker elke vrijwilliger gebruiken die zich aanmeldt. We vragen je om deze mail nog even bij te houden en je pas verder te registreren vanaf het moment dat je effectief beschikbaar bent en ingezet kan worden in het vaccinatiecentrum. Zo vermijden we dat we jouw beschikbaarheden opvragen terwijl je eigenlijk nog niet inzetbaar bent.
Hoe kan ik me registreren?
Om de coördinatie van de vrijwilligers in goede banen te leiden, gebruiken we de planningstool Book’u. Via dit platform verzamelen we alle gegevens van de vrijwilligers en maken we de planningen op. Book’u heeft ook een gebruiksvriendelijke app voor je smartphone (Android en iOS).
Hoe registreer ik me op Book’u ?
Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan je je registreren via onderstaande link.
- Vul je gegevens in en druk op ‘registreer’
- Je komt automatisch op het platform van Book’u
- Hier vul je enkele bijkomende gegevens aan
- Doorloop de verschillende tabbladen en vergeet zeker niet op “opslaan” te drukken op elk tabblad.
Tijdens het registratieproces wordt om jouw bankrekeningnummer gevraagd. Dit wordt achteraf gebruikt om de vrijwilligersvergoeding uit te betalen.
De pincode die je moet aanmaken, wordt gebruikt om jezelf bij de shifts aan en af te melden (prikklok).
Een uitgebreide toelichting over het registreren en de werking van Book’u vind je hier.
Registreer je op Book'uHoe weet ik wanneer ik als vrijwilliger word verwacht om te helpen?
Zodra je alle gegevens in Book'u hebt aangevuld, kom je in ons vrijwilligersbestand terecht. Zo kunnen wij jou in een latere fase oproepen om te komen helpen.
De eerste vaccins worden toegediend op 20 februari 2021. Wanneer de volgende vaccinaties zullen plaatsvinden, is afhankelijk van de levering van de vaccins door de hogere overheid.
Zodra we op de hoogte worden gebracht van de levering van de vaccins, maken we de planning op. Je ontvangt dan een mailtje met de vraag naar jouw beschikbaarheden. Je duidt dan zelf aan of je voor bepaalde shiften beschikbaar bent of niet. Jouw keuze komt in ons centraal systeem en zo maken wij de planning op.
Je ontvangt nadien via mail je effectieve planning, maar je kan ook zelf via Book’u nagaan wanneer je werd ingepland.
Ook als je niet wordt ingepland, krijg je een bericht.
Bij het begin van de vaccinatiecampagne zullen niet alle vrijwilligers worden aangeschreven om hun beschikbaarheden op te geven. Omdat het aantal vaccins voorlopig eerder beperkt is, willen we eerst met een aantal vaste medewerkers zoveel mogelijk routine te verwerven. Zo kunnen zij in een latere fase hun ervaring doorgeven aan andere vrijwilligers. Je hoeft je dus geen zorgen te maken wanneer je nog geen bericht kreeg om jouw beschikbaarheden door te geven. Zodra de campagne op volle toeren draait, kunnen we alle helpende handen gebruiken.
Welke taken kan ik als vrijwilliger uitvoeren?
Er zijn heel wat verschillende taken. Je kan in Book’u zelf aan welke functie(s) je graag wil uitvoeren. Dit doe je bij het registreren in het tabblad “Vaccinatiecentrum Willebroek".
Hieronder wat meer uitleg bij de verschillende taken:
- Chauffeur voor personenvervoer
Wat? Je vervoert mensen van en naar het vaccinatiecentrum met je eigen vervoersmiddel.
Wie? Je bent in het bezit van een rijbewijs.
- Logistieke ondersteuning/toezicht
Wat? Je begeleidt mensen op de verschillende punten van de vaccinatiestroom (buiten en/of binnen) en/of je geeft logistieke ondersteuning in de verschillende delen van het centrum.
Wie? Je wil een handje helpen en je bent in staat om langdurig recht te staan.
- Onthaal- en registratiemedewerkers
Wat? Je zorgt voor het onthaal en je registreert de mensen in de voorziene software. Je plant ook de afspraken in.
Wie? Je hebt een basiskennis van Microsoft Office. Je bent communicatief en je werkt stressbestendig en zeer nauwkeurig.
- Farmaceutisch assistent
Wat? Je trekt het vaccin op en verdunt het in samenwerking met de apotheek. Je beantwoordt ook farmaceutische vragen.
Wie? Je bent (student) (para-)medicus, biomedicus, pharmaceutics of dierenarts. Je bent voldoende handig en je hebt ervaring met medicatie.
- Medisch medewerker
Wat? Je houdt toezicht in de wachtruimte na de vaccinatie en/of je voert een medische anamnese uit voor de vaccinatie. Je beantwoordt medische vragen.
Wie? Personen met een medische opleiding.
- Vaccinator
Wat? Je dient het vaccin toe.
Wie? Je bent gemachtigd om een vaccin toe te dienen (artsen, vroedvrouwen, verpleegkundigen, klinisch laboranten, tandheelkundigen, diergeneeskundigen).
Krijg ik een vergoeding als vrijwilliger?
Vrijwilligers krijgen een vergoeding van €15 per shift, met een maximum van €30 per dag.
Voor vrijwilligers met een medisch profiel geldt een andere regeling. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij de medewerkers van de Eerstelijnszone.
In je Book'u account kan je je rekeningnummer toevoegen zodat we de betaling makkelijk kunnen uitvoeren.
Ben ik beschermd tegen Covid-19 in het vaccinatiecentrum?
Uiteraard worden in het vaccinatiecentrum alle hygiënemaatregelen strikt opgevolgd.
Engageer jij je om – verspreid over de komende zes maanden – minstens 60 uur mee te helpen in het vaccinatiecentrum? Dan kan je, afhankelijk van de functie die je zal uitvoeren, bij je eerste shift gevaccineerd worden.
Ben je al gevaccineerd omdat je in de zorg werkt of om een andere reden? Dan kan je meteen starten. Behoor je tot een risicogroep? Dan wacht je met je als vrijwilliger te registreren tot je gevaccineerd bent.
Administratief en logistiek (niet-medisch) personeel
Het verkrijgen van een eerste vaccin is een meerwaarde voor de inzet in het vaccinatiecentrum, maar geen noodzakelijke voorwaarde. Zij kunnen zich dus beschikbaar stellen voor de shiften, ook als ze nog niet werden gevaccineerd. Uiteraard streven we ernaar om ook hen zo snel als mogelijk te kunnen vaccineren, maar gelet op de schaarste aan vaccins, is het niet mogelijk om dit voor iedereen te doen.
Enkel voor vrijwilligers +65 jaar wordt het doorlopen van het volledige vaccinatieproces weerhouden als noodzakelijke voorwaarde. Zij dienen dus wel hun twee prikken ontvangen te hebben alvorens ze zich kunnen aanmelden als vrijwilliger.
Medisch personeel voor anamnese en vaccinatie
Deze mensen zullen de komende weken ingeënt worden met AstraZeneca, waarbij de tweede prik na twaalf weken wordt toegediend. Aan deze vrijwilligers wordt gevraagd om zich beschikbaar te stellen van zodra ze hun eerste dosis ontvangen hebben.
Ik ben ingepland maar kan uiteindelijk toch niet komen. Wat nu?
Ben je onverwachts verhinderd, stuur dan minstens 24 uur op voorhand een mailtje naar vaccinatie@willebroek.be. In het bevestigingsmailtje van Book'u vind je een telefoonnummer zodat je het vaccinatiecentrum ook last minute kan bereiken.
Voel je je ziek? Kom niet naar het vaccinatiecentrum, maar verwittig ons zo snel mogelijk.
Vertoon je symptomen die op een COVID19-besmetting kunnen wijzen? Verwittig dan je huisdokter en vertel hem/haar dat je als vrijwilliger werkt of recent gewerkt hebt in het vaccinatiecentrum.
Word je getest op Covid19 en/of moet je in quarantaine? Test je positief en heb je recent gewerkt in het vaccinatiecentrum? Verwittig dan zeker ook het vaccinatiecentrum.
Waar kan ik parkeren?
Vrijwilligers kunnen zich parkeren op het parking 2, aan de achterzijde van het vaccinatiecentrum.
Ik heb nog geen mail ontvangen?
Van zodra we weten wanneer hoeveel vaccins geleverd worden, krijg je via Book’U een uitnodiging om je beschikbaarheden op te geven.
Eerst wordt gestart met voornamelijk vaste medewerkers om wat meer routine te krijgen. In een volgende fase kan je opgeroepen worden om als vrijwilliger bij te springen. Wanneer dat zal gebeuren hangt af van de levering van de vaccins.