Péchés Capitaux (alkhataya almumita)

Tentoonstellingsproject Merlin Spie* (*Marleen Spiessens.)

Merlin Spie woont en werkt in Willebroek en is sinds 1994 als multidisciplinair kunstenaar actief.
Ondanks ruime nationale en internationale erkenning bleef het werk in Willebroek onder de radar. Merlin Spie gaat de uitdaging aan om voor de eerste maal het oeuvre voluit te tonen.

In deze artistieke creaties, installaties, tekeningen, videodocumenten en Live ARTperformances, evoceert Spie de mens als universeel wezen. Door haar voortdurende drang naar kennis en herbronning, is Merlin Spie onophoudelijk op zoek naar nieuwe intellectuele uitdagingen. Ze gaat moeilijke vraagstukken aan om deze in artistieke antwoorden te kunnen gieten als gestamtkunstenaar.

Met een intrigerend en veelzijdig oeuvre verbeeldt Spie hedendaagse gevoeligheden.

Vanuit deze visie, representeert Merlin Spie het leven. De Mens, dieren en planten worden in het werk belicht. Spie hekelt de economisch gerichte wereld waar wetenschap en consumptie belangrijker worden bevonden dan evenwicht en natuurlijk herstel. Spie’s werk streeft naar authenticiteit en oprechtheid, en toont het gevoelig resultaat van wat fauna en flora moet incasseren door toedoen van beslissingen die buiten hen worden opgelegd. Gewetenloosheid grijpt zijn kansen en wint aan invloed.  

In deze vorm van LiveARtperformance is het lichaam katalysator en medium. Het voedt de levende realiteit en vergroot de puurheid van intuïtie. Om tot een dergelijke creatie te komen moet gevoel zuiver zijn. Het creatieve proces verloopt dan ook door het eigen lichaam. Omgevingsfactoren zijn direct aanvoelbaar als inspiratiebron. Zo beklijft het werk de toeschouwer via acties die ze put uit hart en ziel. Als een visionair voelt Spie de tijd aan en voelt ze vooruit. 20 jaar geleden was Spie ook al gevoelig voor de problematiek. Het werk gaat aldus niet over weten en denken.
Het is een vorm ontstaan uit zintuiglijke ervaring en geheugen van het lichaam dat het geweten aanspreekt.

Spie’s projecten dagen de gehele mens cognitief en lichamelijk uit. Het werk triggert de toeschouwer om naar zijn/haar eigen binnenste te kijken, naar een eigen verleden, een heden en toekomst. Er overvalt hen een stilte, een innerlijk denken en voelen, alsof de kunstenaar hun plaats inneemt, de pijn, de vreugde, in de kern van het bestaan, dat het cognitief weten overstijgt.

Vanwege de coronapandemie zoekt men naar een geschikte locatie. Deze Kunst EXPO van een geboren en getogen Willebroekenaar is iets om naar uit te kijken.

Vanaf zaterdag 30 april 2022