NIEUW! Van convent tot conflict

VERSLAG VAN EEN NON VAN DE INVASIE IN BELGIË IN 1914

 

In augustus 1914 wordt ons land voor het eerst in zijn bijna honderdjarige bestaan als onafhankelijk koninkrijk opgeschrikt door een oorlog. De berichtgeving over de bitse strijd rond de forten van Luik en Namen en over plunderingen en executies door Duitse troepen, zaaien een sfeer van angst en onzekerheid onder de bevolking. De gevolgen van de oorlog worden ook in Willebroek al snel voelbaar. Het dorpsleven en de economische activiteiten in de gemeente vallen nagenoeg stil, de kanaaloevers en verschillende gebouwen worden ingericht als oorlogslinie en rond het fort van Breendonk wordt alles in gereedheid gebracht om de Duitse opmars te stuiten. Intussen wordt het klooster van de Dochters van Maria omgevormd tot veldhospitaal en stromen de eerste vluchtelingen toe, allen op zoek naar onderdak, verzorging en een veilige doortocht richting Antwerpen, Nederland en Engeland. 

Over deze woelige periode uit onze vaderlandse geschiedenis publiceerde de Amerikaanse zuster Maria Antonia  - tot het najaar van 1914 als lerares actief in Willebroek - in 1916 het boek 'From Convent to Conflict'. Nu, honderd jaar later, werd dit unieke ooggetuigenverslag heruitgegeven door het gemeentebestuur van Willebroek. 

Voorzitter van de Vrienden van Fort Breendonk Kevin Polfliet stond in voor de vertaling en bewerking van de oorspronkelijke publicatie. O

‘Van Convent tot Conflict’  is de elfde uitgave in een reeks van gemeentelijke publicaties  waarin aspecten uit de rijke geschiedenis van Willebroek worden belicht.

 

Auteur : Kevin Polfliet

144 Blz

Jaar van uitgave 2017

Prijs: € 15

 

doorsturen
Aanmelden

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster