Fietszenders


Om fietsdiefstal tegen te gaan, kan je je fiets op slot zetten, vergrendelen en laten graveren. Maar sinds 1 januari 2017 kan je je fiets ook beveiligen met een fietszender.


Hoe werkt het?

De zender wordt in het frame van de fiets geplaatst en stuurt een bluetooth-signaal uit. Op 60 plaatsen voorziet de politiezone ‘ontvangers’ die telkens registreren wanneer een zender voorbijkomt. Deze plaatsen zijn strategisch gekozen, verspreid over het grondgebied van de politiezone MEWI (Mechelen-Willebroek). Zo kan de politie na aangifte het fietsverkeer traceren en met behulp van camerabeelden op zoek gaan naar de dader. Elke zender wordt in een databank aan de fiets, een foto van de fiets en de eigenaar gekoppeld. Verander je van fiets? De gemeente kan de gegevens in de databank altijd aanpassen. 


Belangrijk: de zender stuurt een bluetooth-signaal uit, geen GPS-signaal. Een exacte plaatsbepaling is dus niet mogelijk.

 

 

Preventieve werking

De zenders hebben ook een preventief effect. Doordat dieven niet kunnen nagaan welke fietsen al dan niet voorzien zijn van zenders, worden  potentiële daders ontmoedigd. Hoe meer zenders geplaatst worden, hoe groter de kans dat de dief een gechipte fiets op het oog heeft. Momenteel staat de teller binnen de politiezone Mechelen-Willebroek op 4.000 bestellingen.

 

 

Diefstal

Wordt je fiets toch gestolen? Doe meteen aangifte bij de politie. Op basis van de gegevens van de zender kan de politie exact nagaan op welk tijdstip deze fietsdiefstal plaatsvond. Via de camerabeelden kan de lokale politie onmiddellijk de dief opsporen en het onderzoek opstarten. Daarnaast wordt de fiets geseind en krijgt de politie automatisch bericht wanneer jouw fiets voorbij één van de ontvangers komt.

 

 

Wil je een fietszender bestellen?

Nog even en er rijden in onze regio 4000 fietsen rond waar een zender in geplaatst werd. In het najaar zal het ook mogelijk zijn een zender aan te kopen. Hiervoor worden momenteel de afspraken gemaakt. Hou deze pagina in de gaten om hiervan op de hoogte te blijven.

 

Wil je zelf een zender bestellen of heb je vragen in verband met de fietszenders? Je steeds steeds terecht op integrale.veiligheid@willebroek.be

 

Vragen? 

Heb je een vraag over de fietszenders en de werking? Lees hier de veelgestelde vragen. Geen antwoord op je vraag gevonden? Contacteer integrale.veiligheid@willebroek.be

doorsturen
Aanmelden

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster