Fietsexamen in Willebroek

08/05/2017


Op 8 en 9 mei 2017 nemen de leerlingen van het zesde leerjaar van het lager onderwijs deel aan het fietsexamen in Willebroek.

 

Voor de eerste keer wordt er, vanuit de politie, een fietsexamen georganiseerd in Willebroek. De fusie met politiezone Mechelen zorgde ervoor dat het aanbod “Verkeerseducatie” doorgetrokken werd naar de gemeente Willebroek. Zo kan nu het fietsexamen voor leerlingen van het zesde jaar van de lagere school ook hier plaatsvinden.

 

De zesdejaars hebben vooraf samen met de politie kunnen oefenen. Eerst en vooral leerden ze de theorie: voorrangsborden en andere belangrijke regels voor fietsers werden uitgelegd. Daarbij kregen ze het nut te zien van een fluorescerend hesje en een fietshelm. Daarna fietsten de leerlingen een oefenrit waarbij de politie hen bij de belangrijke punten een korte uitleg gaf.

 

Het fietsexamen zelf is moeilijk, maar realistisch en de kinderen leggen het traject helemaal alleen af. Ze worden getest op correct links afslaan, verkeerslichten en bevelen van de agent opvolgen. De leerlingen moeten kunnen tonen dat ze ook in complexe situaties behendig kunnen fietsen. Elke klas voorziet een aantal observatoren die tijdens het examen op belangrijke punten zitten en de fietsende leerlingen punten geven. Bovendien houden ze een oogje in het zeil en kunnen ze ingrijpen als het fout gaat. Dit doen ze in samenwerking met een motorrijder die constant op het parcours rijdt en de gemeenschapswachten die mee hun best doen om alles in goede banen te leiden.

 

Voor de veiligheid van elke weggebruiker staan er op negen verschillende plaatsen in Willebroek enkele waarschuwingsborden met de vermelding van het fietsexamen. Zo zijn de bestuurders alert voor de fietsende kinderen.

 

De politie verwerkt de resultaten en zal de punten overmaken aan de klas. Aangezien het fietsexamen een sluitstuk is van zes jaar verkeersopvoeding in de lagere school, moeten de kinderen minstens 90% halen. Zij die niet slagen dienen door de leerkracht én de ouders opgevolgd te worden, zeker omdat veel kinderen in het eerste middelbaar alleen de baan op gaan.

doorsturen
Aanmelden

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster