Kasteelpark Bel-Air breidt uit met fruitboomgaard en speelbos

13/03/2017


Park Bel-Air krijgt landschappelijke make-over

 

De gemeente Willebroek werkt samen met Regionaal Landschap Rivierenland aan de landschappelijke inkleding van het voormalige voetbalterrein in het park Bel-Air te Blaasveld. Morgen, 14 maart 2017, wordt er een openbare fruitboomgaard met 22 hoogstamfruitbomen aangeplant. Het landschapsteam van Natuurpunt zal deze omzomen met een gemengde autochtone haag van 125 meter. In de boomgaard wordt nadien een specifiek hooilandbeheer toegepast. Dit najaar start Rivierenland met de aanplant van een speelbos in samenwerking met Chiro Blaasveld.

 

Bel-air is een voormalig jachtslot uit 1810 met een Franse voortuin met symmetrische opbouw, een Engelse landschapstuin met tuinkamers en vijvers, vijf bunkers en een ijskelder. Met de fruitboomgaard en het speelbos krijgt het park twee extra troeven.

 

Schepen van milieu Maaike Bradt: “De laatste maanden werd het kasteelpark al grondig aangepakt. De vijvers kregen een biologische reinigingsbeurt, exoten werden verwijderd en de monumentale parkbomen werden geïnventariseerd. Daarnaast werden de zichtassen hersteld en werden er drie bunkers ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen. We gaan er ook voor zorgen dat de paden in het park voor iedereen beter toegankelijk worden. Op die manier moet deze groene parel in het centrum van onze gemeente een plek worden waar bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten, kunnen spelen of simpelweg kunnen genieten.”   

 

Charlotte De Wit, medewerker erfgoed en landschapszorg RLRL: “Ik ben erg blij met de keuze voor een hoogstamboomgaard met lokale fruitvariëteiten zoals de peer Seigneur Esperen en de pruim Drap d’Or Esperen. Hoogstamfruitbomen zijn niet alleen beter resistent tegen ziekten, ze vertegenwoordigen ook ons landschappelijk erfgoed, hun fruit is een absolute delicatesse en de natuurwaarde is erg hoog. De aanplant zelf gebeurt door de specialisten van de nationale boomgaardenstichting. Momenteel wordt er met Chiro Blaasveld besproken hoe we de nieuwe speelzone dit najaar verder zullen inrichten.”

 

Op dinsdag 14 maart 2017 is de pers tussen 10.30 en 11.00 uur van harte welkom in het park bij Kasteel Bel-Air (Mechelsesteenweg 102, 2830 Willebroek) tijdens de aanplant van de fruitboomgaard. Schepen van milieu Maaike Bradt is (na afspraak) beschikbaar voor uw vragen en een (foto)reportage.doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster