Konijnenplaag op de hoofdbegraafplaats van Willebroek wordt aangepakt

16/02/2017


De gemeentelijke begraafplaats aan de Dendermondsesteenweg kampt met een explosieve groei van de konijnenpopulatie. Omdat de dieren heel wat schade betrokken aan de graven en de inrichting van de begraafplaats, besliste het gemeentebestuur om het konijnenbestand op een diervriendelijke manier in te dijken.


Schepen van begraafplaatsen Ronny Somers: "Geregeld krijgen we meldingen van bezoekers van de begraafplaats dat konijnen het graf van een dierbare overledene hebben beschadigd. Ze graven tunnels waardoor de zerken verzakken of ze knagen aan bloemen die op het graf werden gezet. Ook voor de gemeente veroorzaken de konijnen heel wat overlast. De paden en het gazon hebben te lijden onder de graafwerken van de dieren en ook onze beplanting moet eraan geloven. Het werd dus tijd om hier iets aan te doen.”

 

Het gemeentebestuur koos ervoor om de konijnen te vangen met behulp van fretten. “Bij dit ‘fretteren’ wordt een fret losgelaten in een konijnenburcht. Zo worden de konijnen naar de uitgang gejaagd. Daar worden ze levend gevangen en nadien op een pijnloze manier gedood. Het is de meest effectieve en diervriendelijke methode waarbij het konijn geen nodeloos leed wordt berokkend”, aldus schepen van milieu Maaike Bradt.

 

Door de werkzaamheden zal de begraafplaats niet toegankelijk zijn op dinsdag 21 februari 2017. Uitzonderlijk zullen er op die dag geen begrafenissen kunnen plaatsvinden.

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster