Frans Violet is Ereburger van Willebroek

26/10/2016

 

Onze gemeente is een Ereburger rijker. Op 25 oktober kende het gemeentebestuur de titel van Ereburger toe aan Frans Violet.


Het toekennen van het ereburgerschap is voorbehouden aan personen die een unieke prestatie hebben verricht of in hun leven een heel bijzonder parcours hebben afgelegd. Dit is zeker zo bij Frans Violet.

 

Als bezieler en als dirigent van zowel de Brassband Willebroek als van de Young Brassband is hij erin geslaagd de beide ensembles op wereldniveau te laten presteren. Op die manier zette hij de gemeente Willebroek mee op de kaart. Zijn palmares is indrukwekkend.

 

Op 17 december 1979 richt Frans Violet in de schoot van de Willebroekse Muziekacademie de Brassband Willebroek op. Van bij de aanvang treedt Frans Violet aan als dirigent. Brassband Willebroek is een academisch orkest van 35 jonge muzikanten. Het bestaat uit een mix van (semi-) beroepsmuzikanten, studenten aan de muziekconservatoria en een aantal liefhebbers-muzikanten. Ook Young Brassband Willebroek is een geesteskind van Frans. Daardoor wordt er een schakel gelegd tussen de academie en de Brassband.

 

Frans Violet was als dirigent van de Brassband zeer succesvol op wedstrijden in binnen- en buitenland. Onder zijn impuls profileerde de Brassband zich de laatste jaren als een echt competitie- en concertorkest. Op het Europees Brassband Kampioenschap in 1993 in Plymouth behaalde de BBW de eerste prijs. Dit was ongezien omdat Frans Violet toen de enige niet Angelsaksische dirigent was die een band naar de Europese titel leidde. In 2006 (Belfast) en 2007 (Birmingham) werd de Brassband opnieuw Europees Kampioen. In 2015 (Freiburg) was er een tweede plaats. In 2001 en 2005 werd de Brassband vice-wereldkampioen bij het Wereldmuziek Concours in Kerkrade. Ook op nationaal vlak scheert de Brassband hoge toppen. Reeds 19 keer leidde Frans Violet de Brassband naar de Belgische kampioenstitel.

 


Zeer recent viel de Brassband Willebroek met een glansprestatie nog overtuigend in de prijzen (4de plaats) op de prestigieuze British Open Brass Band Championships in Birmingham. Deze wedstrijd die al sinds 1853 jaarlijks de allerbeste bands uit de bakermat van de brassband beweging samenbrengt, wordt algemeen beschouwd als de wedstrijd van het hoogste niveau in het genre. Met een deelnemersveld van 19 hoofdzakelijk Britse topbands is het gemiddelde niveau eigenlijk sterker dan bijvoorbeeld het Europese brassband kampioenschap of het wereldmuziekconcours.

 

Hij wordt niet alleen sterk gewaardeerd als dirigent van de twee Willebroekse bands maar ook internationaal treedt hij op als gastdirigent o.a. op de Engelse nationale brassband kampioenschappen in de Albert Hall, tijdens de vermaarde Britse Open in de Symphony Hall te Birmingham en hij was al vele maal te gast op de Noorse nationale brassband kampioenschappen.

 

Meer informatie over Frans Violet en de brassbands onder zijn hoede vind je op www.brassbandwillebroek.be.

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster