Onbekend maakt onbemind... Leer elkaar dus kennen!

Zorg dat mensen zich thuis voelen in je vereniging en dat iedereen kan meedoen!

  • Heb je er al eens aan gedacht om een opendeurdag te houden of een gratis initiatie aan te bieden?  Laat mensen eens proeven van het aanbod van jouw vereniging.
  • Organiseer een warm onthaal voor nieuwe leden. Al gehoord van een “meter-peterschap” voor nieuwe leden of geïnteresseerden?
  • Organiseer een ‘breng je vriendjes mee’-dag!
  •  Duid een peter of meter aan die tijdens de activiteit(en) een aanspreekpunt kan zijn, een luisterend oor is en een handje toesteekt als dat nodig is.
  • Zorg voor een extra vorming voor vrijwilligers/ begeleiders. Zo krijgen ze de juiste handvaten mee om de gepaste begeleiding te kunnen bieden aan een divers publiek.

Chiromeisjes Willebroek

Eén keer per jaar organiseert Chiro Willebroek een “breng je vriendjes-dag”. Ieder lid krijgt dan drie uitnodigingen waar ze zelf een naam op kunnen zetten en die ze in kunnen kleuren. Er komen jaarlijks zo’n 20 kinderen op af. Een aantal van de kindjes komt daarna ook terug. Eén keer was er zelfs een meisje dat haar hele klas had meegenomen.

 

Fanfare4Fun van Vrienden van het Recht

Er is een vaste kern van muzikanten en personen met een beperking ontstaan, zo leren de mensen elkaar echt kennen en ontstaat er een band. In het begin was het voor de dirigent niet evident om de F4F te begeleiden, “het was één grote chaos”, maar de dirigent, en ook de muzikanten en personen met beperking hebben in de loop van de jaren geleerd beter samen te spelen.

 

 

Stel vragen!

  • Het is belangrijk om je te realiseren dat je met mensen te maken hebt als je, je vereniging openstelt voor andere doelgroepen of samenwerkt met een andere vereniging. Als je naar de cultuur, beperking, leeftijd, … kijkt dan bestaat de kans dat je vooroordelen een te grote rol laat spelen.
  • Ben je onzeker over of benieuwd naar bepaalde gewoontes of gebruiken van nieuwe leden of een samenwerkingspartner? Vraag ernaar! Het is beter om vragen te stellen en niet zelf te gaan gissen. Bovendien kan het vaak interessante gesprekken opleveren. Vraag ook om verduidelijking als je iets ziet of hoort dat je niet begrijpt.

VTS Turnvereniging

“Leden staan niet meer stil bij de verschillen en de eventuele problemen die dit zou kunnen veroorzaken. Belangrijk is ook dat mensen samenkomen met een gemeenschappelijk doel: ze willen komen turnen. Verschillen in leeftijd, afkomst, geslacht en geaardheid spelen hierbij geen rol”.

 

Buurthuis Mozaïek

“Ik dacht: Hij komt van Afrika, hij zal wel te laat komen, dat bleek niet zo te zijn. Eigenlijk is hij een heel harde werker”.

 

VTS Turnvereniging

"Communicatie is van belang. Afspraken die voor sommige leden evident zijn, dienen voor anderen expliciet herhaald te worden".

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster