Blaasveld en de zuivelfabriek Sint Jozef

De "Melkerij van Blaasveld" werd honderd jaar geleden, op 8 juni 1907, opgericht als samenwerkende vennootschap onder de kenspreuk "Voor en door de Boeren". Na enkele bloeiende beginjaren gooiden al vlug de Grote Oorlog en de economische crisis van de jaren dertig roet in het eten.

Na de tweede wereldoorlog werd de financiële toestand er niet beter op. Het was de tijd dat de vele kleine zuivelfabriekjes één na één verdwenen om over te gaan in een grote, op Europese normen gestoelde, zuivelindustrie. De Melkerij van Blaasveld ging, na amper zevenenvijftig jaar, in 1964 in vereffening.

Karel De Decker brengt de geschiedenis van de Zuivelfabriek Sint-Jozef niet alleen aan de hand van archieven. Het verhaal is vooral ook gestoeld op getuigenissen. De vele anekdotes en foto's zorgen voor een story van mensen, van een dorp.

De "melkerij" is de rode draad die loopt doorheen het verhaal dat de geschiedenis brengt van Blaasveld, "dat van een straatdorp vol groene accenten, naar een deelgemeente van Willebroek evolueerde".

Toestanden, feiten, personen en tientallen foto's schetsen een tijdsbeeld van het Blaasveld van 1900 tot aan het fusiejaar 1977.

 

Auteur : Karel De Decker

295 Blz

Jaar van uitgave 2007

Prijs : € 18

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster