Afvalpreventie

Tips voor afvalpreventie!

 afvalberg

Afval voorkomen is de eerste prioriteit in het Vlaamse afvalstoffenbeleid. Reeds jaren werken OVAM , IVAREM en de gemeente Willebroek acties uit die de inwoners aansporen om meer afval te voorkomen.

 

 

Een belangrijk en steeds terugkerend thema is afvalarm consumeren. Alle Vlamingen zijn consumenten en we consumeren tijdens vrijwel al onze bezigheden. Vandaar dat we rond afvalarme consumptie heel wat acties opzetten, van praktische informatie over producten tot brede sensibilisatiecampagnes.

 

 

We consumeren ook heel wat op scholen uit onze gemeente. Daar wordt de toekomstige generatie volwassenen gevormd. Reden genoeg om de boodschap van afvalvoorkoming binnen te brengen in scholen en leerlingen al van jongs-af-aan aan te spreken op hun aankoop- en consumptiegedrag.

 

  • Lopende acties: Via de compostscholenactie worden leerlingen op de school ondergedompeld in de wereld van composteren en ontdekken ze de natuurlijke kringloop.
  • Buurten die een buurtfeest op een afvalarme manier organiseren, worden hiervoor beloond. Meer info vind je via deze link.

 

Enkele tips om afval te voorkomen:

 

Drukwerk: Wekelijks wordt er veel reclamedrukwerk ongelezen in de papiermand geworpen. Aan de hand van een sticker op uw brievenbus kan u melden dat u hier niet in geïnteresseerd bent. Deze sticker kan u gratis afhalen aan het onthaal van het administratief centrum. U kan zich ook steeds inschrijven op de Robinsonlijst om geen geadresseerd drukwerk meer te ontvangen (info@bdma.be of 0800 09 18 86).

 

Afvalarm winkelen: De grootste fractie in de vuilniszak is verpakkingsafval. Door hierop te letten bij het winkelen kan een groot gewicht aan verpakkingsafval vermeden worden. Zo gaan verse groenten en fruit minder verpakkingsafval vragen dan voorverpakte. Ook afwasmiddelen bestaan in navulverpakkingen wat een dubbele besparing geeft daar het goedkoper is en het gewicht in uw diftarcontainer reduceert.

 

Afvalarm tuinieren: Door tuinafval te composteren, verkrijg je een eigen kringloopsysteem in uw tuin. De geproduceerde compost kan je verwerken in uw tuin. Door gebruik te maken van een mulchmaaier (actie) hij het grasmaaien wordt het gras fijn versnippert. Door dit gras en ook afgevallen bladeren te laten liggen, worden er voedingsstoffen aan de bodem gegeven. Kippen zijn goede helpers bij het reduceren van keukenafval en geven eieren.

 

Voor meer tips over bewust verbruiken kan u terecht op volgende site.  

 

doorsturen

Organisatie Willebroek - Pastorijstraat 1  - 2830 Willebroek - Tel. 03 866 90 00 - gratis nummer 0800 92830 - Fax 03 886 16 32 - E-mail info@willebroek.be

Contact webmaster